SKŁADNIKI
pierzga pszczela 100 %.
OPIS
Pierzga pszczela to jeden z najcenniejszych produktów pszczelich. Zawiera wapń i jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, potasu, cynku, manganu oraz miedzi.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zalecana dawka dla osoby dorosłej: 30 g. Jedną łyżkę produktu zalać przegotowaną zimną wodą i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin. Najlepiej spożywać na czczo.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 714 kJ/168 kcal
Tłuszcz: 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 18,6 g
w tym cukry: 18 g
Białko: 21 g
Sól: <0,1 g
Magnez: 150,2 mg (40 %)*
Wapń: 209,7 mg (26 %)*
Żelazo: 7,1 mg (51 %)*
Potas: 605,1 mg (30 %)*
Cynk: 3,4 mg (34 %)*
Mangan: 2,7 mg (135 %)*
Miedź: 0,9 mg (90 %)*
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu