SKŁADNIKI
ekologiczny olej z miąższu awokado tłoczony na zimno, nierafinowany.
OPIS
Olej z awokado jest tradycyjnie stosowany w kosmetyce (do pielęgnacji skóry i włosów) oraz jako środek spożywczy. Nadaje się zarówno do gotowania na parze, jak i do duszenia, można go także ostrożnie podgrzewać (temperatura dymienia wynosi 158°C). Dzięki delikatnemu, maślanemu smakowi wzbogaca sałatki, sosy winegret i dipy.
Dzięki delikatnemu tłoczeniu na zimno cenne składniki odżywcze, takie jak witamina E, zostają w pełni zachowane. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
1 łyżka (15 ml) oleju z awokado zawiera 1,95 mg witaminy E, co pokrywa 16 % dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz - 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 17 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Witamina E - 13 mg (108 % dziennej referencyjnej wartości spożycia)
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać SEZAM, MIGDAŁY, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY LASKOWE.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.