SKŁADNIKI
olej lniany* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Olej powstał z najwyższej jakości nasion lnu pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej lniany jest źródłem kwasu alfa-linolenowego oraz kwasu linolowego, które są zaliczane do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Kwas alfa-linolenowy oraz kwas linolowy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Aby olej lniany odniósł korzystne efekty dla zdrowia powinien być częscią zrównoważonej diety. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i 10g kwasu linolowego (LA).
WARTOŚC ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 21 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 69 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Zawiera 57 g kwasu alfa-linolenowego (omega 3) i 15 g kwasu linolowego (omega 6) w 100 g produktu.
SPOSÓB UŻYCIA
Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno w ilości około 1-2 łyżek dziennie. Nie należy na nim smażyć ani go podgrzewać. Można go używać samodzielnie lub jako dodatek do sałatek, surówek, pieczywa, białego sera.
ZALECANE WARUNKI PZECHOWYWANIA
Przechowywać w szczelnie zamknietej butelce w temperaturze od +4 do +10°C. Chronić przed światłem.