NOWOŚĆ
MAKRELA WĘDZONA (około 0,30 kg) - SMOLIN FISH (NA ZAMÓWIENIE)
SMOKED MACKEREL (about 0.30 kg) - SMOLIN FISH
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Kod kreskowy (EAN)
219388
Masa netto (g)
Masa brutto (kg)
1,000
Objętość brutto (ml)
Jednostka miary
kg
Ilość w opakowaniu zbiorczym
0,3 kg
Masa brutto (kg)
1 kg
OPIS PRODUKTU
SKŁADNIKI
MAKRELA, sól.

OPIS
Wędzona dymem olchowo-bukowym w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Przepyszne, delikatne mięso, łatwo odchodzące od ości. Jest to ryba pełna cennych wartości odżywczych. Należy do grupy RYB o niskiej zawartości rtęci. Zalicza się jednak do nich tylko MAKRELA atlantycka (królewska należy do grupy RYB niezalecanych) i ona jest najzdrowsza. Obfituje w tłuszcze z rodziny Omega-3. Dostarcza też dużo wysokowartościowego białka, w tym aminokwasów egzogennych jaki lizyna i izoleucyna. Aminokwasy egzogenne musimy dostarczyć sobie z pożywieniem, ponieważ nasz organizm ich nie wytwarza, a są mu niezbędne.
MAKRELA, podobnie jak ŁOSOŚ, jest rybą wysokokaloryczną – 205 kcal w 100 g makreli świeżej. Ponieważ jednak wiele osób spożywa głównie makrelę wędzoną, warto wiedzieć, że ma ona jeszcze więcej kalorii. Wędzona na gorąco ma 295 kcal, a na zimno 242 kcal w 100 g. Mimo to, warto po nią sięgać, bo ma naprawdę dobroczynny wpływ na zdrowie.

UWAGI
Produkt o zmiennej wadze, waga może różnić się od podanej na platformie o +/- 30 %.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 924 kJ / 221 kcal
Tłuszcz: 16 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 21 g
Sól: 2,0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.