SKŁADNIKI
filety z MAKRELI (Scomber scombrus) 75 %, pomidor* 14 %, oliwa z oliwek extra virgin* 6 %, cebula*, czosnek*, sól morska. (* składnik z rolnictwa ekologicznego). 24 % składników pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych.
OPIS
Filety z makreli (Scomber scombrus) bez skóry i bez kości ze zrównoważonych i kontrolowanych połowów przybrzeżnych na Atlantyku u północnego wybrzeża Hiszpanii (strefa FAO 27.VIII.c/IX.a).
Ręcznie filetowane i marynowane w domowym ekologicznym sosie pomidorowym z oliwą z oliwek extra virgin.
MAKRELA jest złowiona indywidualnie za pomocą wędek sznurowych, na których przymocowane są kilka haczyków. Rybacy zarzucają wędki sznurowe bezpośrednio nad ławicą makreli. Zapobiega to łowieniu niepożądanych gatunków RYB, delfinów, wielorybów lub ptaków. Ta metoda połowu charakteryzuje się najniższym wynikiem połowu, ale pozwala na najlepszą jakość ryb.
MAKRELA była łowiona przez łodzie z kilku społeczności rybackich w północno - hiszpańskim regionie przybrzeżnym podczas sezonu połowowego od marca do kwietnia na wybrzeżu kantabryjskim. Tutaj obowiązują wytyczne władz hiszpańskiego Ministerstwa Rybołówstwa Morskiego. Określają one liczbę dni połowowych w tygodniu, maksymalny połów na dzień i na gatunek RYB, metodę połowu i minimalną wielkość ryb.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 592 kJ/142 kcal
Tłuszcz: 7,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 4,3 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,4 g
Węglowodany: 2,0 g
w tym cukry: 1,0 g
Błonnik: 1,0 g
Białko: 16,3 g
Sól: 0,7 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w zamkniętym, niemetalicznym pojemniku w lodówce i zużyć w ciągu 3 dni