SKŁADNIKI
KAŁAMARNICA Humboldta (Dosidicus gigas) 75 %, ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin 24 %, sól morska 1 %. 24 % składników pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych.
OPIS
Kawałki macek stanowiące produkt należą do kałamarnicy Humboldta (Dosidicus gigas), zwanej również "kałamarnicą pacyficzną". Gatunek występujący w umiarkowanych wodach Oceanu Spokojnego, w szczególności na wybrzeżach Peru (FAO 81.1.3) i północnego Chile (strefa FAO 87.2.1). Nasze kałamarnice są nadal tradycyjnie poławiane przez rybaków w trakcie połowów przybrzeżnych przy użyciu linek rybackich zakończonych koroną w kształcie haka. Pozwala to na selektywny połów, w ten sposób zapobiega się niepożądanemu przyłowowi i przełowieniu gatunków. Ponadto zostaje zachowana struktura społeczna tamtejszych wiosek rybackich. Połów i jego pierwotne przetwarzanie na miejscu przeprowadzane są zgodnie z zasadami i kontrolą tamtejszych organów ds. rybołówstwa i zdrowia. W naszej manufakturze jest następnie dalej przetwarzana i marynowana w ekologicznej oliwie z oliwek extra virgin.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1296 kJ/312 kcal
Tłuszcz: 25 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 15 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 3,7 g
Węglowodany: 2,0 g
w tym cukry: 1,0 g
Błonnik: 1,0 g
Białko: 22 g
Sól: 0,33 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w zamkniętym, niemetalicznym pojemniku w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni