SKŁADNIKI
nośnik - erytrytol, naturalny aromat fiołkowy (zawiera absolut z fiołka Viola odorata); substancje słodzące (naturalne) - taumatyna (wyciąg z afrykańskich jagód Thaumatococcus daniellii), glikozydy stewiolowe ze stewii.
OPIS
Fit słodycz fiołkowa to naturalne, niezwykle aromatyczne słodzidło, skomponowane na bazie trzech składników: aromatu fiołkowego (olejku eterycznego/absolutu), bezkalorycznego erytrytolu oraz wyciągu z afrykańskich jagód Thaumatococcus daniellii, które są źródłem taumatyny. Taumatyna jest substancją słodzącą o wysokiej intensywności – okazuje się około 1600 – 2000 razy słodsza od cukru białego. Z tego powodu jej wartość kaloryczna na jednostkę słodyczy wynosi nie więcej niż 0,002 kcal.
W składzie fit słodyczy fiołkowej można znaleźć także erytrytol – słodzik o zerowym indeksie glikemicznym. Erytrytol nie wpływa ma poziom insuliny i glukozy we krwi. Pomaga także ograniczyć rozwój próchnicy, ponieważ hamuje proces fermentacji niektórych cukrów.
Fit słodycz fiołkowa jest w 100 % rozpuszczalna, ponieważ nie zawiera płatków kwiatów. Można słodzić nią napoje na ciepło i na zimno. Ze względu na swój aromat doskonale sprawdzi się zwłaszcza w herbacie czy w lemoniadzie. Fit słodycz fiołkowa może zastąpić zwykły cukier w niemal wszystkich wypiekach – poza drożdżowymi (drożdże do wyrośnięcia potrzebują zwykłego cukru). Produkt nadaje się zatem do przygotowywania wielu deserów z obniżonym ładunkiem glikemicznym i o obniżonej kaloryczności. Pięknie też prezentuje się jako dekoracja.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 0 kJ/0 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 95,2 g
w tym cukry: 0 g
alkohole wielowodorotlenowe: 95,2 g
Błonnik: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
UWAGA
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w miejscu suchym i nienasłonecznionym.